Voimistelu liikuttaa – seuroissa liikkuu jo 122 000

JKG-JD-0714_14380DSC_6126Tiedote. Julkaistu: 21.03.2016 klo 11:09

Suomen Voimisteluliitto

Vuosi 2015 on saanut yhä useammat suomalaiset innostumaan voimistelusta. Voimisteluliiton uusimman vuositilaston mukaan liiton 370 jäsenseurassa on tapahtunut huomattavaa kasvua edellisvuoteen verrattuna. Uusia jäseniä on kirjoilla noin 5000 – lähes 5 prosentin kasvu edellisvuoteen – ja lisenssimäärät ovat puolestaan kasvaneet 10 prosenttia. Voimisteluliiton jäsenseuroissa liikkuvien ihmisten kokonaismäärä on nyt 122 000 voimistelijaa. Voimistelu jatkaa näinollen entistä vahvemmin yhtenä Suomen suurimmista lajiliitoista, sekä merkittävimpänä tyttöjen ja naisten liikuttajana.

Vuosi 2015 oli tapahtumarikas voimistelun saralla, ja lienee ollut osasyynä innostamaan uusien harrastajien mukaan lähtemistä. Kansainvälinen suurtapahtuma Gymnaestrada sai Helsingin liikkeelle heinäkuussa upeilla näytöksillä ja kansainvälisellä tunnelmalla, nosti heinäkuun turismin ennätyslukemiin ja toi Helsingin kaupunkiin lähes 27 miljoonaa euroa. Gymnaestrada-tapahtuma on saanut useita eri tunnustuksia ja palkintoja, muun muassa vuoden urheilutapahtumana tammikuussa pidetyssä Suomen Urheilugaalassa.

Tapahtuma oli onnistunut niin tunnelmaltaan kuin taloudeltaankin. Gymnaestradan ylijäämä oli n. 650 000 euroa, joka syntyi järjestämiskulujen säästöistä. Ylijäämä tullaan purkamaan tulevaisuudessa voimistelun kehittämiseen.

Voimisteluliiton vuoden 2015 vuosikertomuksen ja tilastojen mukaan suurin osa voimisteluseurojen uusista jäsenistä kuuluu 7-18v ikäluokkaan, joista reilu viidesosa on poikia. Kaikista seurojen jäsenistä enemmistö (61 %) kuuluukin alle 19-vuotiaisiin harrastajiin. Tyttö- ja naisvoittoiselle lajille poikien määrän kasvu on positiivinen näyte siitä, että monipuolinen voimistelu sopii kaikille halukkaille.

Voimisteluseurojen jäsenmäärän noustessa 5 % vuodesta 2014, Voimisteluliiton lisenssimäärät nousivat puolestaan 10 prosenttia. Erityisesti akrobatiavoimistelu on kokenut hurjan nousun vuodesta 2014 – päätähuimaavan lajin jäsenmäärä on noussut kokonaiset 401 %, ja sitä tarjotaan nyt jo 27 seurassa ympäri maan. Myös sekä naisten että miesten telinevoimistelu ovat olleet suosittuja kasvattaen sekä lisenssi- että harrastajamääriään.

Voimisteluliitto pyrkii jatkossakin liikuttamaan ja sykähdyttämään suomalaisia erilaisilla tapahtumilla sekä edistämään kaikenikäisten voimistelua harrasteesta huipulle. Helmikuun rytmisen voimistelun World Cup –osakilpailut toivat lajin huippunimet Suomeen, ja antoivat esimakua jo tulevista Rion olympialaisista. Suomalaisten voimistelijoiden edustuspaikat olympialaisiin ratkeavat huhtikuun Rion toisissa alkukarsinnoissa. Joukkuevoimistelun osalta maailmankärkeä ihastellaan toukokuussa 2017 Helsingissä järjestettävissä lajin MM-kilpailuissa.

Lisätietoa: Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso, p. 050 562 6226, maria.laakso@voimistelu.fi

Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin tyttöjen ja naisten liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa kahdeksassa eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun.