Söker ditt barn en hobby?

Många idrottsgrenar ser en tydlig ”drop out” bland ungdomar i tonåren. Vännerna tar över, skolan blir för en del mer krävande och intressena förändras. Det är lätt att motivera ett avslut på sin hobby.

Studier visar dock att den vanligaste orsaken till att man slutar med en hobby helt enkelt är att det inte längre är lika roligt. ”Roligt” är ett brett begrepp och kan naturligtvis definieras på många sätt. Man kanske inte känner att man platsar längre, man märker tydligare skillnader i vad man är bra på och mindre bra på. Och framför allt – det som var roligt förr är inte lika roligt längre. För föreningar gäller det att försöka ta reda på vad som kan motivera barnet eller ungdomen att stanna kvar.

Min egen son bestämde sig vid 13 års ålder att sluta med sin hobby. Han upplevde att han inte utvecklades lika snabbt som de andra och motivationen sjönk trots att han gillade sporten, vännerna, tränarna och föreningen. Så är det inom all sport. Någon är stark, någon är snabb, någon är vig och någon är god kamrat. Få kan vara bäst, men alla är bra på något.

Det tragiska här var inte själva avslutandet, utan att min son en fredagskväll i bastun konstaterade att han är för gammal för att börja med en ny sport. Skrämmande! Men med en viss sanning. Vi prövade på några grenar. Men det är rätt stor skillnad på en som tränat intensivt en sport i många år och en 13-åring som ”prövar på”. Därför är det så viktigt med nybörjargrupper även för tonåringar.

JKG vill ta emot nybörjare under hela livet. Nya inom dans, gymnastik, löpning, styrke- och pulsträning eller pilates. Även inom estetisk truppgymnastik tar vi emot nya i intressegrupper ifall ledare hittas. Nytt för i år är att vi har ett par dansgrupper som riktar sig till de som tränat länge och vill ha mer avancerad dans. I övrigt erbjuds alla pass för både nybörjare och de som tränat eller dansat tidigare.

En hobby till ditt barn?

Har du ett barn som saknar hobby eller bara annars önskar dansa eller motionera i grupp? Ta kontakt med någon i JKGs styrelse så hjälper vi er att hitta rätt grupp. Föreningsliv förenar. Välkommen med!

Mia Högkvist
Föreningsaktiv och mamma i JKG