Livsloppet 10 okt

Stadslopp med fokus på hälsa

Psykosociala förbundet arrangerar tillsammans med fem andra aktörer ett av världens kortaste stadslopp! Vi vill sätta fokus på hur viktig kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa är för vårt välbefinnande och vi vill göra det med ett lopp som andas både humor och allvar. Deltagarna kan springa, jogga, gå eller krypa sig igenom det korta stadsloppet (370 meter), som för första gången arrangeras i Jakobstad. Tillsammans vill vi skapa en fin och rolig förmiddag där välmående är i fokus.

Varför? Vi vill få igång ett samtal och mer öppenhet om psykisk hälsa och kanske rasera en och annan fördom. Psykisk ohälsa är något som kan drabba precis vem som helst, och det finns mitt ibland oss. Fysisk aktivitet och sociala sammanhang är centrala faktorer för alla människors välbefinnande och självkänsla. Det här vill vi sätta fokus på.

När? Måndagen den 10 oktober 2016, på Världsdagen för psykisk hälsa. Ca klockan 9.30-11.00 (loppet kör igång klockan 10).

Var? Loppet startar från gågatan (Kanalesplanaden) och slutar vid musikcafé After Eight (Storgatan). Cirka 370 meter.

Om loppet: Idén till stadsloppet har vi fått från Ångestloppet som arrangeras på olika håll i världen den 23 mars varje år. Ångestloppet är med sina 209 meter klassificerat som världens kortaste stadslopp och arrangeras i bland annat Stockholm, Göteborg, Mariehamn och New York. Nu har det blivit dags att arrangera ett liknande evenemang i Jakobstad.

För vem? För alla! Vi bjuder in allmänheten, skolor, daghem, politiker, sjukvårdspersonal, föreningar, poliser, pensionärer… ALLA kan delta i loppet.

Kostnad: Gratis.

Övrigt: Konferencier är Yle-Sportens Antti Koivukangas. Idrottsföreningen JKG håller i uppvärmningen före loppet (ca kl. 9.30) och precis som i vanliga löparevenemang kommer det att finnas en saftstation längst banan. Stadsdirektör Kristina Stenman startar loppet och efteråt blir det gemensam stretch, utlottningar, smoothie-cykel, och Folkhälsan ordnar en avslappningshörna på After Eights innergård (målområde). Bland annat.

Arrangörer: Initiativtagare är Psykosociala förbundet som arrangerar loppet i samarbete med Folkhälsan Rehabilitering Östanlid, Jakobstads gymnasium, JKG, Contact rf och After Eight.

Kom med på Livsloppet du också!
Livsloppet