Anmäl dig till Lausanne 2011

Nu är det dags att anmäla dig till Lausanne 2011 till lena.lindstrom@elisanet.fi
Före 25.11 bör vi ha din anmälan!

Siktet inställt på Lausanne

Världens största gymnastikevenemang ordnas vart fjärde år och föreberedelserna är i full gång inför 2011 års World Gymnaestrada i schweiziska Lausanne. JKG deltar med hela tre koreografer och IF Drott med en koreograf. Detta är fler än man någonsin fått möjlighet att bidra med, och det visar att Jakobstad ligger bra till med internationellt godkända programinslag. Team Finland tilldelas endast ett begränsat antal ”kvarter” och av dessa bildar Jakobstadskoreograferna samt Lappfjärds GF en enskild 15 minuters kvart.

Olika danstyper

Pia Nyman gör ett motionsdansprogram för damer och herrar, Sussie Åkerholm ett jazzigare showprogram, Anna Backlund ett gymnastiskt dansprogram och Dan Backlund står som bas för pyramiderna – med tillägget att Dan nog fysiskt brukar befinna sig rätt högt uppe i pyramiden. Alla fyra är mitt uppe i förberedelserna och kommer att öva delar ur sina koreografier under sina ordinarie gympatimmar.

Arbetsnamnet för den kvart som JKG deltar i är ”A sense of Moomin”. Precis som namnet säger handlar det just om en ”känsla av Mumin”. Man kommer inte direkt att kunna se att det är Mumin som döljer sig bakom programmen, men känslan av Mumin stegras vartefter. Sussie Åkerholm fungerar som programkoordinator för Muminkvarten och har även gjort den inledande dansen. ”Det är en rätt rivig och snabb dans i showjazz stil med musik ur Hercules Zero to Hero” säger Sussie om sin del. Programmet riktar sig till både yngre och äldre med viss dansvana och elektriska Hatifnattar döljer sig bakom dansfigurerna. Därefter följer dans med flickor från Lappfjärd GF samt IF Drotts Pyramider. Dan Backlund fungerar som ledare och koreograf till pyramidprogrammet och han har hämtat musik ur Muminmarschen. ”De flesta av gymnasterna har redskapsbakgrund och åldern varierar mellan 40 och 75 år” säger Dan om sin rutinerade grupp.

Pia Nymans program är tänkt för damer och herrar från cirka 30 år uppåt, som gillar glad, dansant motion. ”Vi kommer att gestaltera muminmammor och muminpappor och musiken är Rock Around the Clock med inslag av lätt polka. Swingaktigt, glatt och rätt så snabbt tempo” säger Pia om sin dans. Och någon pluffig muminmammadräkt är det definitivt inte frågan om i denna swingiga del.

Anna Backlund har gjort ett program för flickor och damer över 15 år som har någon slags dansant bakgrund. Musiken är hämtad från Louis Armstrongs What a Wonderful World och bjuder som namnet säger på förväntan på en underbar värld samt kärlek till livet. ”Bakom våra dansare döljer sig en sköndansande Snorkfröken” tillägger Anna. Slutligen kommer en storslagen final, och då råder det inte längre någon tvekan om att det är muminfigurer på scenen.

 

Instruktion av programmen

Under höstens FSG-dagar 30-31.10 i Vasa demonstreras FSG-programmen och det är önskvärt att både tränare och gymnaster och dansare som vill delta i FSG-programmen i Lausanne deltar i programinstruktionerna. Någon från deltagande förening tar därefter på sig ansvaret att lära ut och träna programmet. Några samträningar av kvarterna kommer att hållas under våren 2011. Anmälningar tas redan emot och förfrågningar kan göras via mia.hogkvist@jkg.fi