Barn, stress och avslappning

Barns behov av att varva ner ökar. Möjligheterna att göra ingenting finns knappt mera, eftersom många barn och unga ständigt är uppkopplade via mobil, laptop och surfplatta.

I mitt arbete som fysioterapeut på barnenheten vid Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad kommer jag i kontakt med barn som visar stressrelaterade symptom. Symptomen kan variera från huvudvärk, magont, insomningssvårighet och motorisk oro. Barnen berättar hur lättlurade föräldrarna är, långt in på morgontimmarna kan man utan föräldrars vetskap gömma telefonen under täcket och chatta med andra. Sedan stiger barnet tidigt upp för att hinna med spel på datorn innan skolan.

All den här aktiveringen av främre hjärnhalvan gör att barnets möjlighet till koncentration och samarbete och tid till reflektion minskar. Barnet drabbas av stress. Stress i kroppen gör att vi känner oss jagade. Samma hormoner och reaktioner händer i kroppen som när man förbereder sig för att stanna och slåss eller fly. Vår förmåga att göra förändringar minskar, och pulsen och andningsfrekvensen ökar. Stora muskelgrupper behöver energi för att kämpa. Vem kan slappna av om man har en varg i hälarna? Barnet försvarar sig för att överleva.

Avslappnande massage gör gott

Avbrott, vila och avslappning gör att kroppen återhämtar sig. Vid massage frigörs vårt hormon för lugn och ro. När vi rör oss långsamt och andas långa utandningar minskar vi adrenalinet i kroppen. Barn tycker inte lika mycket om massage i nacken som vuxna gör, så för dem fungerar det bättre med massage av vader och ländrygg. Använd gärna en boll om du som förälder masserar ditt barn. Massagen bör pågå i 20 minuter innan oxytocinet kommer igång. Det bästa med massagen är att oxytocinet också frigörs hos den som masserar. Hormonet aktiveras också vid till exempel samvaro med husdjur.
Och du som är vuxen – läs detta som om det gäller dig också. Träna på att inte vara uppkopplad, andas långa utandningar, massera någon eller lek med ditt husdjur och du kommer att märka förändringen.
Lena Lindström
Fysioterapeut på barnenheten vid Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad
samt Pilatesledare i JKG’

Barn2